post

Povezanost Novog lista i Senja postoji oduvijek, a nastavlja se i na 55. obljetnicu Tenisa

Malonogometni turnir Tenis Senj ovog će ljeta proslaviti svoj 55. rođendan. Velika je to obljetnica za ovakvu vrstu događanja koja se u našem malom gradu s godinama održala i poprimala razne oblike i transformcaije.

Počelo je sve jako skromno na nekadašnjem igralištu za tenis na zapadnoj strani Nehaja. Tamo gdje je današnje igralište za nogomet igrao se tenis i odatle je potekao ovaj neobični i jednistveni naziv za nogometno igralište, kasnije i poznati turnir. Kako Senjani od svega, pa i od turnira naprave karneval, tako je i turnir u svojim počecima imao, osim sportske, i zabavnu notu. Ekipe se nisu prijavljivale samo da bi pobjeđivale, već i da bi animirale publiku koja je s godinama postala sve brojnija. Nagrade nisu bile spektakularne. Igralo se zapravo za pravo za “narugat se” i za gušt, a sve je počivalo na leđima entuzijasta koji su pokušavali volonterski organizirati turnir koji je iz godine u godinu skupljao sve veći broj ekipa.

Osamdesete godine bile su zlatne za senjski turnir. U vrijeme odigravanja utakmica na plažama su i za najvećih ljetnih vrućina ostajali samo poneki turisti, dok su tribine još u popodnevnim satima bile krcate jer se utakmice ni pod koju cijenu nisu smjele propustiit. Bilo je tu ekipa iz Zagreba i okolice, s otoka, iz Rijeke, a mogli su se na Tenisu gledati i neki slavni nogometaši od kojih je u sjećanju najviše ostao nastup tada ponajboljeg igrača na svijetu i reprezentativca Jugoslavije Dragoslava Šekularca, a gostovali su i Vatreni Dario Šimić i Davor Šuker, Saša Peršon, braća Novak te tadašnji glavni tajnik HOO-a Josip Čop.

Kako je turnir tih godina poprimio velike razmjere, trebalo je o njemu i prenijeti vijesti, a rijetko tko je to mogao bolje od Novog lista – najjačeg medija u našoj primorskoj regiji i jednog od najstarijih i najcjenjenijih u cijeloj Hrvatskoj. Riječke novine pomogle su da se daleko pročuje glas o nogometnim podvizima majstora s Tenisa.

Najpoznatija poveznica turnira i Novog lista bio je, nažalost, prerano preminuli novinar Aleksandar Atanasić koji je godinama slao u redakciju članke s Tenisa, ali i članke vezane za sva sportska događanja u gradu pod Nehajem. Aco, kako mu je bio nadimak je i sam bio nogometaš te je nastupio na brojnim izdanjima turnira na Tenisu, a posthumno će mu na ovom turniru biti dodijeljeno priznanje za nesebičan doprinos u promoviranju Tenisa i senjskog sporta općenito.

Ove godine Novi list ponovo će izvještavati o turniru. Ovaj put u ulozi generalnog medijskog pokrovitelja, ali i sudionika jer se njihova veteranska ekipa već prijavila na turnir. Na svojim će web stranicama i u tiskanom izdanju pronijeti glas o ovom, a, nadajmo se, i mnogim drugim turnirima na Tenisu koji će se održati u budućnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *